Mer Pengar
Att spara och låna pengar
Låna pengar online

Med hjälp av webbsidan MerPengar (www.merpengar.se) finner du banker och finansbolag som erbjuder lån till låg ränta. Här sammanställs de banker som erbjuder blancolån - lån som inte kräver någon säkerhet av låntagaren. Här är även ett urval av finansbolag som erbjuder korta krediter i form av snabblån. Informationen som erbjuds här hos MerPengar.se är vilka lånebelopp som de olika bankerna erbjuder, vilken ränta och ansökningsavgift de tar ut för lånet, samt hur lång återbetalningstid respektive banklån har.

Huslån

Ansök om ett huslån direkt online.

Huslån

Ett huslån är detsamma som bolån, villalån och bostadslån. Det är olika namn för ett lån som används när man vill köpa bostad, oavsett om det är en villa, ett fritidshus, ett radhus eller en bostadsrätt. Det finns många aktörer på lånemarknaden, såväl banker som låneinstitut. Många huslån liknar varandra, men det kan skilja sig åt mellan olika lånegivare framför allt när det gäller ränta och andra avgifter. Det brukar löna sig att jämföra olika lånegivare innan man bestämmer sig.

Lånelöfte
När man funderar på att köpa en bostad så är det smidigt att ansöka om ett lånelöfte. Det är en slags garanti eller bevis för att du får låna en viss summa, vilket är bra att ha på visningar och i budgivningar. Du ansöker om ett lånelöfte på samma sätt som du ansöker om ett huslån. Det ställs samma krav på dig som låntagare när det gäller inkomst och säkerhet. Med ett lånelöfte har du en fördel gentemot andra köpare, eftersom du kan visa säljaren eller mäklaren att det finns garanterad finanisering till bostaden. Tänk på att ansöka om ett lånelöfte som ligger högre än bostadens utropspris. Då vet du att det finns utrymme för eventuell budgivning eller för övriga kostnader som tillkommer, exempelvis flytt och renovering. Du behöver inte ta lån på hela det belopp som du fått lånelöfte på utan du är fri att teckna lån på en mindre summa om du vill. Det är gratis att ansöka om lånelöfte och det är inte bindande. När du väl fått ditt lånelöfte gäller det under ett visst antal månader, förutsatt att din ekonomi inte förändras under tiden. Man kan ansöka om lånelöfte hos flera lånegivare samtidigt för att sedan välja den bank eller det låneinstitut som har de mest förmånliga villkoren när det senare är dags att teckna ett huslån.

Huslån

Ansöka om huslån
Idag kan man ansöka om huslån på nätet. Det går snabbt och smidigt och ofta har du besked samma dag ifall lånet blivit beviljat eller inte. Självklart kan du också besöka en bank eller ringa bankens kundtjänst för att ansöka om huslånet. I låneansökan ska du uppge dina personuppgifter och vilken summa du vill låna. Du ska också fylla i inkomster och utgifter. Därefter kommer banken eller låneinstitutet att handlägga din ansökan. De kommer att skapa en lånekalkyl för att se vilket betalningsutrymme du har. Ju större betalningsutrymme, desto större lån kan du söka om och få beviljat. De kommer också att göra en kreditupplysning för att se så du inte har några betalningsanmärkningar. För att få ett huslån beviljat krävs det i regel att du har fast jobb, en viss årsinkomst och att du saknar betalningsanmärkningar. Huset eller bostadsrätten brukar utgöra säkerhet, så du behöver sällan någon ytterligare säkerhet.

Lånekalkyl
I en lånekalkyl ställer banken upp dina inkomster och utgifter. Där ser de hur stort ditt betalningsutrymme är per månad. I lånekalkylen kan ni sedan laborera med olika alternativ när det gäller amortering, ränta, handpenning och återbetalningstid. På internet finns det lånekalkyler där du själv kan mata in dina uppgifter för att se hur stort lån du har möjlighet att ta.