Mer Pengar
Att spara och låna pengar
Låna pengar online

Med hjälp av webbsidan MerPengar (www.merpengar.se) finner du banker och finansbolag som erbjuder lån till låg ränta. Här sammanställs de banker som erbjuder blancolån - lån som inte kräver någon säkerhet av låntagaren. Här är även ett urval av finansbolag som erbjuder korta krediter i form av snabblån. Informationen som erbjuds här hos MerPengar.se är vilka lånebelopp som de olika bankerna erbjuder, vilken ränta och ansökningsavgift de tar ut för lånet, samt hur lång återbetalningstid respektive banklån har.

Spara pengar

Här listar vi de banker som erbjuder bra sparränta på dina insatta pengar. Klicka dig fram till respektive bank för att se aktuell sparränta.

Spara pengar
Bank Sparbelopp Sparränta Fria uttag? Spartid
Avanza Bank

0 kr - till obegränsat


Individuell ränta


Fria uttag


1-10 år
Spara här
Sevenday

10,000 - 500,000 kr


Individuell ränta


Fria uttag


1-10 år
Spara härSpara pengar

Idag har många hushåll svårt att få pengarna att räcka till. Det är många som är arbetslösa eller sjukskrivna, men som ändå har höga kostnader för bostad, bil, barn, fritidsintressen och annat. Att bli arbetslös kan medföra en stark försämring av ekonomin och kan vara en situation man inte alls räknat med. Även många ensamstående och studenter kan ha svårt att klara sig. Tips för att spara pengar kan vara något som väldigt många har nytta av, oavsett hur ens ekonomiska situation ser ut. Det är en smart sak att börja med att skapa en budget så man ser var man står. Då får man svart på vitt se sina inkomster och utgifter och när man väl har dem på papper framför sig är det enklare att göra förändringar. Det man sedan kan göra för att förbättra ekonomin är två saker: att öka inkomsterna eller minska kostnaderna.

Att skapa en hushållsbudget
En budget är en plan som visar hur inkomster och utgifter ser ut för den kommande månaden eller det kommande året. Man kan skapa flera budgetar, kanske en för att få en helhetssyn på årsbasis och dessutom en för varje månad. Det går utmärkt också att skapa en budget för en kortare period eller för en speciell händelse. Många gör till exempel resebudget eller bröllopsbudget för att kunna ha koll på ekonomin. Om man har en oregelbunden inkomst, eller oregelbundna kostnader så är det ännu viktigare med en budget. Fördelarna med en hushållsbudget är många - du får kontroll över din privatekonomi, du kan planera för de kommande månaderna, du ser hur mycket du kan spara eller investera och du ser vilka utgifter du kan dra ner på för att få mer pengar över. Att skapa en budget behöver inte alls vara svårt. Du kan göra det för hand med penna och papper eller direkt i datorn. Det finns speciella program och excelblad på nätet som du kan ladda ner. Det viktigaste när du skapar en budget är att du är noggrann och ser till att ta med alla inkomster och utgifter. För att du ska kunna ha nytta av budgeten måste den vara realistisk. Tänk också på att göra budgeten lättläst och överskådlig. Det ska vara lätt att använda den, lätt att läsa de olika kolumnerna och lätt att ta fram budgeten när du behöver titta på den.

Tre steg till en hushållsbudget:

1. Börja med inkomsterna.
Tänk på att ta med alla inkomster: lön, pension, barnbidrag, sjukpenning, bostadsbidrag, underhåll och eventuella extrainkomster

2. Fortsätt med utgifterna.
Ta fram alla kvitton, fakturor och kontodrag och för in era utgifter. De utgifter som ni har per kvartal eller per år får du slå ut på årets alla månader. Fördela gärna utgifterna på olika kolumner, exempelvis boende, bil, lån, hobby och så vidare. Tänk på att ta med utgifter för mat, bensin, busskort, nöjen, cigaretter och liknande.

3. Använd din budget.
När du har alla inkomster och utgifter så kan du använda siffrorna för att planera din ekonomi. Finns det månader där det är väldigt mycket utgifter och andra månader med få utgifter? Kolla upp om du kan göra något åt det.

Minska dina kostnader och öka dina inkomster
Att öka inkomsterna är ett sätt att få en bättre ekonomi. Men för den som är heltidsarbetande och småbarnsförälder finns det oftast inte tid att jobba mer. För den som är sjukskriven eller arbetslös kan det vara ännu svårare att öka inkomsterna. Kolla upp om du kan skaffa dig en passiv inkomst eller ett extrajobb, kanske du kan tjäna pengar på din hobby eller sälja saker du inte längre behöver? För de allra flesta så är det dock bara utgifterna man kan påverka. Gå igenom alla de utgifter du tog upp i din budget, en efter en. Jämför försäkringar, bolån, telefonbolag, elbolag och så vidare för att få de billigaste alternativen. Säg upp onödiga tidningsprenumerationer och medlemskap. Fundera över om det finns annat ni kan ändra på. Även om varje åtgärd inte ger så stor skillnad så kan det bli en stor skillnad tillsammans. Många bäckar små...