Meny Stäng

Banklån

Ansök om ett banklån online. Här har vi samlat dem bästa bankerna som erbjuder banklån.

Jämför banklån

Att teckna lån är enkelt idag jämfört med hur det var förr i tiden. Här kommer vi att berätta lite om hur det fungerade att teckna lån förr jämfört med hur det går till idag.

Låneansökan förr

Tidigare var man tvungen att boka tid på sin bank för att tala med en banktjänsteman. Sedan fick man tillsammans med bankmannen noggrant gå igenom sin privatekonomi samtidigt som man fyllde i en skriftlig låneansökan. Då skapades även en lånekalkyl där låntagarens inkomster och utgifter ingick. Likaså gjorde man noggranna beräkningar för om låntagaren skulle kunna klara av att betala tillbaka lånet och hur stor månadskostnad som låntagaren har utrymme för att betala utifrån sin privata ekonomi.

banklån

Ofta tog det ett par dagar innan man fick veta ifall man fick sin låneansökan beviljad eller inte. Om man nu fick igenom sin låneansökan tog det dessutom oftast ytterligare några dagar innan man fick in pengarna till sitt konto. Förr gick man sällan runt till olika banker för att jämföra lånevillkoren. Istället nöjde man sig vanligen med den bank man redan var kund i, just eftersom själva proceduren för att ansöka om lån var så långdragen och krånglig.

Låneansökan idag

Idag sker det största antalet låneansökningar direkt på nätet. Då får man besked i stort sett direkt. På nätet fyller man i sin låneansökan på egen hand. Låneansökningarna är förstås mycket enklare nu för tiden än tidigare, idag behöver man i stort sett bara behöva ange personuppgifter och några kortfattade frågor angående sin privatekonomi. En stor fördel med nätet är att man kan laborera med olika alternativ när det gäller lånesumma, amortering, ränta och månadskostnad.

Den lånekalkyl som banken tidigare hjälpte en att skapa kan man enkelt göra själv på internet ifall man vill. I en sådan lånekalkyl kan man sätta in sina egna, faktiska siffror, vilket gör att man på ett bra sätt kan kontrollera ifall man verkligen har råd att ta ett lån. Med hjälp av nätet kan man också väldigt enkelt jämföra flera olika banker och långivare för att hitta den som har de bästa villkoren.

Man kan förstås fortfarande gå in på banken för att teckna ett lån. Även där går själva låneprocessen mycket snabbare idag. Datorer används för att skapa lånekalkylen och då går det snabbt och enkelt att laborera med olika alternativ när det gäller ränta, amortering och månadskostnad för att hitta det bästa alternativet för låntagarens ekonomi och situation. Likaså kommer beskedet mycket snabbare idag, oftast kan man få reda på redan samma dag eller dagen därpå ifall man fått lånet beviljat eller inte. Pengarna kommer också in på kontot snabbare nu än förr när man tecknade lån.