Meny Stäng

Blancolån

Det finns många olika typer av lån och många gånger så är det svårt att förstå vad det betyder, och vad som är meningen.
Det gäller också blancolån, du har säkert hört det begreppet många gånger med vad är egentligen ett blancolån?

Beroende på vilket typ av lån som du vill ansöka om så vill bankerna många gånger ha någon typ av säkerhet. Det är också något som har ökat under åren och mycket p.g.a. det glada 80 talet där bankerna lånade ut pengar till höger och vänster utan att ha så hårda krav på låntagaren.
I dagens läge så är det tuffare och det ställs betydligt högre krav på dig som vill ta ett lån.

Du måste ha ett fast jobb eller vara projektanställd under minst ett år, och du får inte har några betalningsanmärkningar. Samt så måste du ha en inkomst som banken känner sig trygg med. Beloppet som du vill ansöka är också en del i bedömningen av bankerna. Ju lägre summa du vill låna desto lättare att låna.
Många banker har så kallade billån, SMS lån, snabbkrediter och bostadslån som exempel.

Bankerna som lånar ut pengar vill veta vad du skall göra med pengarna många gånger, och kan därmed anpassa lånet till det ändamål som du har. Vid SMS lån eller snabblån så brukar inte dessa kreditgivare fråga vad du skall använda pengarna till eftersom summan som lånar är mindre. Men se upp många gånger för att en del som ger dig snabba krediter vill ha hela summan betald efter 30 dagar, så läs på innan du gör en ansökan.
Kortfattar så kan man säga att ett blancolån är ett typ av lån där kreditgivaren inte har någon säkerhet.

Blancolån

Blancolån ges när man inte har en lägenhet, mark, värdepapper eller hus som har ett värde. Ett blancolån brukar normalt ges upp till 350000 SEK, men kravet är högre för att du skall kunna låna så mycket pengar utan att du har en säkerhet. Det kan vara att du har en hög inkomst och inte har ett tidigare lån, men den första bedömningen som banken följer är din kreditvärdighet hos en upplysningscentral via att de tar en kreditupplysning på dig för att se din rating. Även dina år som arbetande spelar in många gånger.

Tänk på att som näringsidkare så är det alltid svårare att få ett blancolån eftersom bankerna vet hur svårt det är att tjäna pengar och många går även i konkurs efter något år. För näringsidkare så brukar grundkravet vara att du måste kunna visa upp 3år av verksamheten med goda vinster för att banken skall känna sig trygg. Nu tror jag att du har förstått innebörden av var blancolån betyder på ett mer grundligt sätt.