Meny Stäng

Fakta om guld

Fakta om guld

Guld är ett grundämne som tillhör ädelmetaller och den kemiska beteckningen på guld är ”Au”. Au kommer från det latinska ordet ”aurum” och betyder just guld. Metallen är eftertraktad och har använts länge som ett betalmedel, även idag. Idag, liksom förr använder man framför allt guld i smycken och i Sverige finns det väldigt många smyckesbutiker. År 2010 sålde man smycken som innehöll guld till ett värde av drygt 2 miljarder kronor i Sverige. Eftersom guld är svårt att hitta och är så eftertraktat kostar det väldigt mycket att köpa ett smycke som innehåller guld. Man brukar prata om olika ”karat” när man pratar om smycken. Till exempel att en ring kan innehålla 18 karat guld. Men förutom smycken har guld många andra användningsområden, man använder guld i till exempel elektronik, tandvård, medicin och mycket mer.

Världens största guldtacka

På Toi Gold museum, som ligger i Japan, kan man få se världens största guldtacka. Den väger hela 250 kilo och är omöjlig att lyfta trots att den inte är större än en skokartong. Men man har möjlighet att både se och röra den på museet. Museet där guldtackan förvaras ligger i närheten av en gruva som heter Toi-guldgruvan. Eftersom den räknas som världens största guldtacka har den även fått en plats i Guinness rekordbok.

Guldtackor

Smälta guld

När man ska smälta guld krävs det extremt hög värme, för att smälta till exempel 24 karat guld behöver smältpunkten vara 1063 grader Celsius eller 1945 grader Fahrenheit. Men det är också viktigt att inte överskrida gradantalet då man istället kan förlora guldet. År 2018 hittade forskare en ny metod för att smälta guld och menar att man kan smälta guld i rumstemperatur om man har rätt utrustning för det. En forskare vid namn Ludvig de Knoop har testat metoden och resultatet blev över förväntan. Han placerade ett minimalt guldkorn i ett så kallat elektronmikroskop och sedan ställde han in det så att det var på största möjliga förstoring. Ludvig studerade guldkornet och mikroskopet noga och kunde se att guldkornet förändrades, han kunde se hur guldatomerna smälte bort från det lilla guldkornet. Den höga spänningen från mikroskopet hade alltså fått guldatomerna att släppa kopplingen till varandra och därför började guldkornet att smälta. Det är också väldigt vanligt att man smälter guld med andra metaller, såsom till exempel koppar. Detta för att legeringen blir mer slitstark.

Guld i Indien

Indien konsumerar mest guld i hela världen, det sägs bland annat att indiska hemmafruar ska äga runt 11 procent av allt guld i hela världen. Det är mer guld än vad USA, IMF, Tyskland och Schweiz äger tillsammans. Man ser många indier som ofta bär mycket smycken och accessoarer, som är väldigt vanligt för dem och de går väldigt sällan ut utan smycken. I europeiska länder såsom Sverige till exempel är det inte lika vanligt att bära mycket smycken, utan man använder dem främst vid festtillfällen. I övrigt när svenskarna bär smycken brukar det ofta vara av diskretare typ, men många använder också smycken som inte innehåller riktigt guld.