Meny Stäng

Förbered dig inför högskoleprovet

Förbered dig inför högskoleprovet

Har du inte de betyg du vill ha från gymnasiet så är högskoleprovet ett utmärkt sätt att ändå komma in på den utbildning du vill. Högskoleprovet ger varje år ett visst antal studenter chansen att komma in på universitetet även om deras betyg inte håller. Hur stor del av studenterna som kommer genom högskoleprovet bestämmer universitet. Ska du skriva högskoleprovet så kan du bara gå dit och testa dina kunskaper. Provet hålls varje termin, alltså på våren och hösten, och du förlorar ingenting på att skriva det. Även om det skulle gå riktigt dåligt så kommer inget universitet att neka dig att studera på grund av ett dåligt resultat. Ett smartare sätt att skriva provet är att ge sig själv bra förutsättningar och studera inför provet. Förbered dig inför högskoleprovet för bäst resultat. Det kan du göra på flera sätt men det bästa är troligtvis genom att använda dig av Högskoleprovguiden. Jag ska härunder nämna några saker om varför det är ett bra sätt att skriva sitt drömprov.

Gratis eller VIP?

När du använder Högskoleprovguiden så kan du använda gratisversionen. Den kommer att ge dig vad du behöver till viss del, men ska du vara riktigt seriös så är det bästa att köpa till VIP-versionen. Med VIP-versionen så får du mycket mer hjälp än med gratisversionen. Du kommer att få massvis av övningar och utmaningar samt tips. Med VIP får du dels många fler övningar, dels facit till övningarna. Det får du inte alls i samma utsträckning när du har gratisversionen. Med VIP så får du även en coach som kan hjälpa dig att fokusera på det som du behöver fokusera på. Högskoleprovet består av flera olika delar och du kommer att vara bra på vissa delar och mindre bra på andra delar, så är det för alla. Med en coach så kommer du att få ett skräddarsytt studieupplägg just för dig och för att du ska kunna förbättra de delar du behöver förbättra.

Analysera dina kunskaper

Du kommer också att kunna ställa frågor om du har kört fast med VIP-versionen. Till sist så kan du analysera dina kunskaper för att på ett skarpare sätt se vad du behöver träna på. De olika delarna som finns på provet är svensk ordförståelse, svensk läsförståelse, meningskomplettering, engelsk läsförståelse, matematisk problemlösning, kvantitativa jämförelser, kvantitativa resonemang och diagram, tabeller och kartor. Den sista brukar förkortas DTK. Varje termin är det en del som inte räknas. Det är för att denna del är ett test för nästkommande termin. Det spelar dock inte så stor roll för dig när du väl skriver provet för du kommer inte att veta vilken del det är som inte räknas. Det kan dock vara så att du har tur så din sämsta del inte räknas. Eller så är det tvärtom att du har otur och din bästa del plockas bort. Då finns det alltid chans att göra provet igen, och träna innan.