UC står idag för Upplysningscentralen och har som syfte att genomföra kreditupplysningar på såväl privatpersoner som företag. Den här tjänsten används framför allt av de stora bankerna i Sverige såsom Handelsbanken, SEB, Nordea, Länsförsäkringar, Danske bank och Swedbank. Något som många idag inte vet är att dessa faktiskt står som ägare för UC. En UC, det vill säga en kreditupplysning kan också användas när ett hyreskontrakt ska skrivas, så det är inte enbart vid ansökan om lån som man använder sig av UC.
Alternativa kreditupplysningsbolag
Att låna pengar utan UC innebär att man lånar pengar via en annan långivare som inte använder UC. Vanliga exempel på företag som inte använder sig av UC är kreditföretag som erbjuder olika former av privatlån och snabblån utan säkerhet. Viktigt att poängtera är att bara för att de inte använder sig av UC så finns det andra alternativa kreditupplysningsbolag, varav två vanliga företag är Creditsafe samt Bisnode. Därmed är det viktigt att alltid kolla upp vad som gäller hos den valda långivaren innan man ansöker om ett lån. När man har hittat en långivare så ansöker man enkelt med sitt bank-ID online genom den valda långivarens hemsida.
Idag är majoriteten av alla långivare som erbjuder lån utan UC högkostnadskrediter, som är vanligt förekommande hos snabblån. En högkostnadskredit innebär kort och gott att lånebeloppet som går att låna är lägre, vilket även medför en kortare amorteringstid. Räntenivån på lån utan UC är betydligt högre i jämförelse med ett vanligt lån hos en bank som använder UC. Att ta ett lån utan UC innebär däremot att din kreditvärdighet inte påverkas som när ett lån med UC tas, vilket innebär att man i framtiden inte har försämrat sina möjligheter att kunna ta ett vanligt privatlån exempelvis. Viktigt att poängtera är att det idag inte ska vara möjligt att ta ett lån i Sverige utan att en kreditupplysning tas, även fast det sker utan UC. Detta då det finns en lag som säger att samtliga långivare ska genomföra en kreditprövning vid ansökan om lån.
Räntan på lånet
Idag finns mängder av långivare som erbjuder lån utan UC, där ett annat kreditupplysningsbolag istället genomför en kreditupplysning. En del av dessa företag erbjuder även att låntagare med betalningsanmärkningar kan godkännas att ta lån. Det som kan skilja sig är att räntan på lånet kan stiga avsevärt, beroende på den ekonomiska situationen. Idag är det inte ovanligt att vi alla kan hamna i ekonomiska situationer som behöver lösas omgående och då kan ett lån utan UC vara ett alternativ. Men viktigt att tänka på är att inte låna pengar om du inte inom en snar framtid kan betala av hela lånet, för att på så vis slippa de höga räntekostnaderna som ett snabblån kan medföra.
Så hur fungerar det då att låna pengar utan UC? När man använder sig av andra kreditupplysningsbolag som används istället för UC, så är det upp till omkring 50 000 kronor som man kan låna utan att behöva använda sig av UC. Det är inte allt för ovanligt att många, framför allt unga, använder sig av denna typ av lån för att exempelvis kunna betala en kontantinsats till sin bostad. Kriterierna som majoriteten av alla kreditgivare kräver är att man ska vara över 18 år, vara folkbokförd i Sverige samt ha en inkomst över 100 000 kronor per år ungefär. Med detta sagt så kan det givetvis skilja sig väldigt mycket beroende på vilken långivare man väljer. Innan man ansöker om ett lån, är det viktigt att läsa all information, även det finstilta. Detta för att inte missa eventuella kostnader som kan tillkomma utöver lånet, såsom uppläggningsavgift och fakturaavgift för att nämna några. Det är heller inte ovanligt att vissa långivare kan erbjuda en räntefri månad, så se till att jämföra alla för- och nackdelar mellan långivarna innan du ansöker om lånet.