Meny Stäng

Aktiehandel

Att handla med aktier har länge varit ett populärt sätt att få pengar att växa och allt fler sätter sig in aktiehandelns knep och fallgropar.

Aktiehandel och börsen

De aktier som går att handla med är registrerade på svenska eller internationella börsen. I Sverige heter börsen OMX och NGM, medan den i exempelvis New York heter New York Stock Exchange, NYSE, och i London, London Stock Exchange, LSE. Idag sker i stort sett all aktiehandel online. När man handlar med aktier, det vill säga köper eller säljer aktier, kan man göra både med enskilda aktier och med hela börsposter, som exempelvis kan vara 100 eller 200 stycken i klump.

aktiehandel

Vad ska man tänka på innan man börjar med aktiehandel?

För det första bör du ha en klar bild över hur din privatekonomi ser ut, innan du börjar med aktiehandel. Att handla med aktier är alltid ett risktagande, du kan lika gärna förlora som vinna. Du ska därför bara handla aktier med pengar som du har råd att förlora.

Ett annat tips när det gäller aktiehandel är att sprida dina risker, det vill säga inte lägga alla pengar på en aktie. Placera istället dina pengar i ett flertal olika aktier, så minskar du risken att förlora mycket pengar.

Du kan också placera dina pengar i värdepappersfonder, om du inte själv vill hantera dina aktier. I en värdepappersfond är det istället en förvaltare som sköter dina placeringar och investerar vanligtvis pengarna i ett flerta olika aktier. Detta för att sprida riskerna med aktiehandeln. När du investerar i fonder ska du också veta att fonderna kommer med olika stor riskprofil.

Kunskap och is i magen A och O när det gäller aktiehandel

Det viktigaste när det gäller aktiehandel är dock att du har kunskap om vilka du investerar dina pengar i. Ta reda på allt du kan om de bolag som du tänker köpa aktier i. Ett sätt att göra det är att läsa årsredovisningar, söka information online, samt läsa tidningsartiklar om aktiebolaget. Det näst viktigaste är ha is i magen och tänka till lite så att du inte tar några förhastade beslut. Aktier går upp och ner, så sälj inte så fort det börjar gå lite dåligt för dina aktier. Att investera i aktier är en långsiktig ekonomisk investering och du kan inte räkna med att tjäna pengar på kort tid.

Några tips om aktiehandel

Se till att du litar på den börsmäklare som du anlitar för att ta hand om din aktiehandel. Välj en billig börsmäklare, så att du inte blir lurad på överpriser. En låg kostnad, courtage, för själva aktiehandeln, innebär inte på något vis att du får en sämre aktiehandel, då aktierna naturligtvis inte påverkas av detta. Skulle du inte vara nöjd med din börsmäklare, tveka inte att byta. Du har vanligtvis möjlighet att prova på onlinemäklarnas system innan du öppnar depå, vilket du alltid ska göra om tillfälle finns.