Meny Stäng

Kreditkort

Kreditkort är en variant av kontokort och ett alternativ till att betala med kontanter. Det finns olika alternativ när det gäller kontokort, exempelvis kreditkort, betalkort och bankkort.

Olika slags kontokort

Kontokort är en stor grupp av kort som innehåller bland annat bankkort och kreditkort. De har olika egenskaper och förmåner. Kontokort är alltså ett samlingsnamn för alla former av kreditkort, betalkort och bankkort.

  • Kreditkort innebär att man får en viss summa i kredit. Det är den summa du maximalt får handla för, men du behöver inte ha den summan på ditt konto. Du får en faktura varje månad där du kan välja att betala in hela kreditbeloppet (räntefritt) eller delbetala mot ränta.
  • Betalkort fungerar på samma sätt som ett kreditkort, men du måste betala hela fakturabeloppet när fakturan kommer, du kan alltså inte delbetala fakturan.
  • Bankkort är detsamma som bankomatkort eller uttagskort. Du kan ta ut pengar i en bankomat, handla med kortet på nätet eller handla i affärer med kortet. Men du kan bara handla för de pengar som finns på kontot, det finns alltså ingen kredit kopplad till kortet.

Välj ett kreditkort som passar dig

Olika slags kreditkort

Kreditkort är alltså den typ av kontokort där kortet är förenat med en kredit. Hur stor krediten är på varierar mellan olika kreditkort och ofta kan du få välja maximal kreditgräns själv när du ansöker om kortet. Ibland får du en lägre kreditgräns precis när du ansöker om kreditkortet och ifall du sköter krediten så kan gränsen höjas längre fram. Du kan använda kortet i så gott som alla affärer samt när du betalar över nätet. Du kan handla en eller flera gånger med kortet under månaden, ända tills du kommer upp till din kreditgräns. En gång i månaden kommer en faktura hem till dig där det också finns med ett kontoutdrag där det står vad du handlat, när, var och hur mycket varje inköp var på. Antingen betalar du hela fakturans belopp, vilket innebär att du återigen kan handla så mycket du vill upp till kreditgränsen. Eller så betalar du en del av fakturans belopp. För att få fram vilket kreditkort som passar bäst för dig så kan du använda dig av olika jämförelsetjänster. Som ett exempel kan du få hjälp att hitta det bästa kreditkortet hos kreditio som är en oberoende jämförelsetjänst.

Jämföra kreditkort

De största utgivarna av kreditkort är idag Visa och MasterCard. Andra kända kreditkortsutgivare är American Express, Diners Club, Eurocard och Discover Card. Bland Visa-korten hittar du bl.a. Bank Norwegian kreditkort, Refunder Pay och Marginalen Gold. Bland MasterCard-korten återfinns bl.a. Remember Flex, Resurs m.fl.

För att få veta aktuella räntor, villkor och avgifter kan du gå in på respektive företags hemsida för att sedan jämföra kreditkorten och hitta det som är mest förmånligt för just dig. Eller så besöker du https://kreditkortguiden.se/ och jämför kreditkort hos dem.

Kreditkort

Att tänka på vid val av kreditkort

När du väljer kreditkort ska du fundera över vilket slags kort du behöver. Kanske är det inte ett kreditkort du behöver utan det kanske räcker med ett bankkort eller betalkort. Tänk på vad du ska använda kortet till. Behöver du kredit? Hur mycket ska krediten vara på? Ska kortet fungera även utomlands? Vill du kunna handla med kortet över nätet? Vill du kunna ta ut kontanter i en bankomat? Tänk på att jämföra villkor, avgifter och räntor för de olika korten som du funderar på. Många gånger kan det följa med olika förmåner när man tecknar sig för ett kort.

Bra resurser:
Kreditkortstest.se

Det kan vara exempelvis en reseförsäkring eller rabatter hos olika företag. Med vissa kort kan man samla bonus för varje summa du handlar för på kortet. Det brukar röra sig om en bonuspoäng per krona du handlar för, men det kan också vara mer eller mindre generöst bonussystem än så.