Meny Stäng

Billån

Att köpa en begagnad eller ny bil är en stor affär för de flesta hushåll eller företag. Beroende på vilket märke du väljer så erbjuder de olika bilföretagen olika typer av finansieringsalternativ för ditt billån.
Som privatkonsument vid köp av begagnad bil så måste man ha en kontantinsats på c:a 30% av bilens värde, eller en annan begagnad bil som inbyte och som täcker insatsen.
Samma gäller också vid köp av ny bil när du tar ett billån. Kostar din nya bil 200000 SEK så blir kontant insatsen 60000 SEK så det är en massa pengar som en bil kostar.

Som privatkonsument och företag så finns även leasing där ingen kontantinsats behövs, men det går endast att teckna billån med leasing för nya bilar.
Leasing är också en typ av billån, men man lägger upp betalningen på exempelvis 4år och amorteringen för lånet är 3000 SEK i månaden.
Efter 4år så finns ett restvärde på bilen, och man kan då köpa loss bilen om så önskas eller så måste du lämna tillbaka den till bilhandlaren.
Leasing är väldigt populärt bland företag eftersom man vill ha en bil som fungerar hela tiden. Gör man mycket resor och använder bilen varje dag i arbete så är leasing att rekommendera.

Garantier är också en viktig del i ett bilköp. Köper du en bil privat så har du ett mindre skydd om bilen skulle gå sönder. Vid köp av bil av en bilhandlare så har du bättre skydd med garantier och är skyddad av konsumentköplagen.
Garantin vid begagnat bilköp är betydligt sämre än vid köp av ny bil med billån. En ny bil innefattar många gånger fri service, rostskyddsgaranti och motorgaranti.
För att garantin skall gälla så måste du göra servicen enligt serviceboken, annars blir garantin ogiltig. Det är också viktigt med en servicebok om du skall sälja bilen senare, och viktigt att kontrollera när du skall köpa begagnad bil.

Ett vanligt billån är mer anpassad för privatkonsumenten och dom flesta bilmärken erbjuder väldigt fördelaktiga billån.
Din bank är också väldigt hjälpsam att lägga upp ett billån till fördelaktig ränta. Vid köp av begagnad bil så är det svårare att få lån om bilen har många år på nacken, för att bilen används många gånger som säkerhet av banken.
Det är lättare att få ett billån på en ny bil, om du lägger till insatsen själv så det fortfarande finns ett värde kvar på bilen när lånet är betalt.
Eftersom bilens värde sjunker väldigt kvickt många gånger så rekommenderas att man betalar av bilen så fort som möjligt. Det är också något som bankerna som ger billån rekommenderar många gånger för en egen skull och ekonomi.
Har du möjlighet så är en ny bil det bästa valet många gånger om du har väldigt behov av bil, och kan betala av den om några år.
Har du en mer pressad ekonomi så passar en begagnad bil bättre när du tar ett billån.

billån