Meny Stäng

Bolån

Bolån eller bostadslån är den typ av lån du tar ifall du vill köpa hus, lägenhet, villa, fritidshus, radhus eller bostadsrättslägenhet. Att köpa en bostad är en stor investering och därför är det också vanligen ett genomtänkt inköp. Du kanske har sparat pengar i flera år för att kunna betala kontantinsatsen. Det är nämligen vanligt att man lägger en viss del av bostadens inköpspris kontant. Hur stor del man lägger i kontantinsats varierar från bank till bank, men det kan handla om mellan 5 och 15 procent av inköpspriset. Det är bra ifall du kan lägga så stor summa som möjligt kontant – desto lägre bolån behöver du ta. När du funderar på att köpa ny bostad finns det många saker att tänka på. Det är bra att jämföra flera lånegivare för att få de bästa villkoren. Du bör då titta på ränta och andra avgifter samt lånevillkoren. Räkna också ut ifall du behöver både topplån och bottenlån eller om du klarar dig med bottenlånet.

Bolån

Topplån och bottenlån

En del banker tillåter att man kan låna hela bostadens köpeskilling. Då behöver man inte lägga någon kontantinsats alls. Den del av lånet som man lånar för att täcka kontantinsatsen kallas då för topplån och denna del av lånet brukar ha en högre ränta än resten av lånet, bottenlånet. Eftersom topplånet är dyrare än bottenlånet så är det bra om du kan ta ett så litet topplån som möjligt, eller inget alls. Då får du en lägre månadskostnad. Men alla har inte möjlighet att lägga någon kontantinsats och därför erbjuder lånegivarna både topplån och bottenlån. Topplånet ligger på maximalt 15 procent av bostadens värde. Ett topplån är ett blancolån, det vill säga, ett lån utan säkerhet. Bottenlånet utgörs av 85 procent av bostadens värde. Huset eller villan ligger som säkerhet för bottenlånet och därför är räntan också lägre.

Amortering och ränta
Amortering är den summa pengar som du betalar tillbaka på lånet varje månad, kvartal eller år. Utöver denna kostnad så tillkommer också ränta och övriga avgifter, exempelvis aviavgifter och uppläggningskostnad. Man brukar skilja mellan rak amortering och annuitetslån. Vid rak amortering är amorteringsdelen lika stor varje månad, men räntan minskar allt eftersom i takt med att skulden minskar. Vid annuitetslån så betalar man samma belopp för ränta och amortering tillsammans varje månad, men i takt med att räntan minskar så ökar amorteringsdelen istället. När du ansöker om ett bolån och gör en lånekalkyl tillsammans med lånegivaren så kan ni kolla upp vilket alternativ som blir mest förmånligt just för dig.

Att jämföra bolån
Ett bolån är ett stort åtagande. Du kommer att betala på ditt bolån under många år framöver. Det är därför viktigt att du jämför flera olika lånegivare innan du tecknar ett bolån. Olika låneinstitut och banker har olika villkor och du vill förstås få det mest förmånliga lånet. Räntan är viktig att jämföra. Den beräknas procentuellt på det lånade beloppet. Ju högre summa du lånar, desto viktigare är det att räntesatsen är låg. För ett bolån så tillkommer även andra avgifter, exempelvis uppläggningskostnad och aviavgifter. En uppläggningskostnad betalar du bara en enda gång, vanligen på den första fakturan, så den är inte så viktig. Men aviavgifterna betalar du varje gång du betalar en faktura och under årens lopp blir det ganska många fakturor, så det är bra om denna avgift är låg. Många lånegivare har noll kronor i aviavgift ifall du betalar lånet via autogiro så det är ett sätt att komma undan med billigare lånekostnader.

Kolla även in Bluestep som vi har skriver mer om.