Meny Stäng

Låna pengar trots betalningsanmärkning

Går det ens att låna pengar om man har en betalningsanmärkning? Ja, det går men det är väldigt mycket mer komplicerat och till viss del kanske dyrare än om man inte haft en anmärkning. Det som är viktigt är dock att man utöver sin betalningsanmärkning har god koll och kontroll på sin ekonomi. Har man till exempel haft en anmärkning i över två år och sedan dess skött sin ekonomi på ett bra sätt, betalat i tid, har en stabil inkomst och så vidare så är det självklart en stor fördel. Är det så, så ska det inte vara särskilt svårt att få ett lån även fast man har en betalningsanmärkning.

Har man dock en lite svajig ekonomi utan fast och stabil inkomst eller kanske har fått flera anmärkningar så är läget lite annorlunda. Ska man då lyckas med att få ett lån så gäller det att jobba lite för det. Man är man nog tvungen att testa ett flertal olika banker innan man kan hitta någon som tror på en och är villig att ge ut ett lån. Det kan då vara smart att tänka på andra saker, utöver ens ekonomi, som är stabila och inger viss trygghet. Det kan vara ett bra sätt att locka banker att ge ut lånen om de till viss del är skeptiska.

Om man vill låna pengar på internet kan det vara smart att rikta sig till de mindre och nyare bankerna om man har en anmärkning. En av deras konkurrensfördelar är att de ofta vågar chansa och ge lån till folk som inte är alltför kreditstarka eller har just anmärkningar. Det finns även vissa banker som har speciellt nischat sig genom att låna ut pengar till folk med betalningsanmärkningar. Dock är ofta räntan högre hos de mindre bankerna och framförallt om man har någon anmärkning då banken tycker att de tar en större risk. De mindre bankerna gör precis som de traditionella en noggrann koll av ens kreditvärdighet. Kreditvärdigheten är det mått som bankerna använder för att bedöma ens återbetalningsmöjligheter. När de gör en sådan kontroll kommer såklart betalningsanmärkningar upp men de här bankerna noterar det utan att säga nej direkt. De fortsätter då att kolla upp ens uppgifter för att se hur riskerna är i alla fall. Även där gäller det då att ha sin övriga ekonomi under kontroll. Kommer banken fram till att man nog kan betala tillbaka så får man ett lån precis som vanligt. Dock brukar man inte få ta så jättestora lån då banken är rädd för den höjda risken.

Vad innebär det att få en betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning är en uppgift som sparas i ett slags register som visar att man inte betalat en skuld eller en faktura i tid. Det är på så sätt ett slags tecken på att man inte skött sina betalningar. Dessa uppgifter finns kvar i tre år för privatpersoner efter det att uppgiften kommit in i systemet.

Har man en betalningsanmärkning så kan det vara väldigt svårt att fixa enkla och viktiga saker. Det blir i princip alltid problem att få en vanligt banklån, omöjligt att få kredit, svårt att fixa boende och problem att få telefonabonnemang. Det är alltså med andra ord inte så roligt att få en betalningsanmärkning, då det kan ställa till med en hel del problem.

Betalningsanmärkningar utfärdas inte av Kronofogden vilket kanske många tror. Det är så kallade kreditupplysningsföretag som använder märkningen och de samlar in sin information från flera olika håll, bland andra Kronofogdemyndigheten men även från andra myndigheter och företag. Det finns nästan 20 stycken kreditupplysningsföretag i Sverige som har information om betalningsanmärkningar.

Anmärkningarna visas om någon gör en kreditupplysning på den som inte skött sina betalningar och inte betalat i tid. Det lägsta belopp man kan få en betalningsanmärkning för är 100 kronor. Betalningsanmärkning sparas uppgifterna i tre år och även fast man under de här tre åren sköter sin ekonomi fläckfritt så får man problem. Det är därför väldigt viktigt att inte dra på sig betalningsanmärkningar i onödan. Det räcker med att man missar att betala en faktura för att få en anmärkning. Man vet aldrig när man behöver ta ett lån eller fixa ett abonnemang av något slag, vilket blir väldigt svårt om man har en anmärkning. Det är väldigt många företag som använder kreditupplysningsföretagens tjänster och en betalningsanmärkning innebär vanligtvis mycket problem för den och det vardagliga livet påverkas.

Det är dock väldigt viktigt att verkligen sköta sin ekonomi på bästa sätt efter en anmärkning om man skulle vara intresserad av något lån eller någon abonnemangstjänst. Många banker och företag undersöker grundligt ens ekonomi innan de godkänner ett avtal och då hittar de anmärkningen. I vissa fall kan man dock ha tur om man har ordentlig kontroll på sin ekonomi i övrigt och kan få beviljat olika avtal ändå. Däremot är det ofta dyrare då.

Låna trots betalningsanmärkning.

Läs även: Betalningsanmärkning.