Meny Stäng

Att tänka på när man ska välja en långivare

Välj rätt långivare

När man är i behov av att låna pengar finns det flera olika lånetjänster och låneprodukter att välja mellan. Vilket lån som passar ens behov bäst beror på hur mycket pengar man behöver låna, hur snabbt man behöver pengarna och hur snabbt man kan betala tillbaka pengarna. Man bör alltid jämföra de olika långivarnas lånevillkor, kostnader och amorteringstider innan man bestämmer sig för att ansöka om ett lån. Det går att spara betydande summor om man väljer rätt långivare men också rätt lån.

Olika låneformer

För små lån upp till 10 000 kronor finns det exempelvis smslån där man kan ansöka om ett lån på nätet och oftast få pengarna utbetalda redan samma dag. Dessa lån passar utmärkt vid tillfällen då man har ett akut kapitalbehov för att täcka en kostnad eller göra ett inköp av något som inte kan vänta, som exempelvis att laga en trasig bil. HittaSMSLån är en bra sida för dig som söker efter ett SMSlån. Ett smslån betalar man normalt tillbaka inom en eller några månader och har relativt höga räntor och ibland även andra kostnader.

Om man behöver låna ett större belopp för att exempelvis göra en investering i en bil, renovera sitt hus eller för en längre resa kan man istället ansöka om ett så kallat privatlån. Ett privatlån ligger normalt på mellan 10 000 kronor upp till 600 000 kronor och amorteras under en längre tid, upp till 15 år. När man ansöker om ett privatlån blir man oftast erbjuden en individuell ränta baserat på sin kreditvärdighet. Har man en god kreditvärdighet bör man ansöka om ett privatlån där man kan erhålla en mycket låg ränta. Det finns dock långivare som också lånar ut pengar till personer som har betalningsanmärkning men ofta får man betala lite högre ränta än genomsnittet för sitt lån.

Kredit istället för ett lån?

Har man ofta en kapitalbrist på grund av en svajig ekonomi, exempelvis att man vissa månader har högre kostnader eller lägre inkomster, är ett kreditlån att föredra. Ett kreditlån innebär att du ansöker om en kredit istället för ett lån som du sedan kan använda dig av då behov av kontanter uppstår. Man kan ansöka om en kredit på upp till 30 000 kronor men behöver bara ta ut den summa som man är i behov av för tillfället. Det innebär att man bara betalar ränta på den summa som man har använt sig av samtidigt som det finns ett utrymme att göra nya uttag om nya behov av kontanter uppstår.