Meny Stäng

Ett av de största ekonomiska besluten

Ett lån till bil eller bostad är ofta ett av de största ekonomiska besluten vi tar i livet, och då det handlar om stora lån som påverkar hushållets ekonomi en lång tid framöver är det viktigt att du förbereder dig noga. Innan du tar ett lån finns det några frågor att fundera över, som kan hjälpa dig att undvika förhastade beslut, för höga räntor och ofördelaktiga villkor. Läs vidare för att få reda på hur du bäst förbereder dig inför en låneansökan till banken.

Hur mycket pengar behöver du låna?

Även om det kan vara skönt att låna till största delen av en bostad, en bil eller något annat inköp, så är det inte alltid det bästa beslutet rent ekonomiskt. Förutom att ett lån ska betalas av under en lång tidsperiod så tillkommer också avgifter och ränta, vilket gör att du alltid betalar mer än om du hade köpt bostaden eller bilen kontant. På grund av detta är det alltid bäst att spara ihop så mycket som möjligt själv, och sedan låna resten av summan som krävs för att kunna genomföra köpet. På så sätt undviker du att binda upp dig på för stora lån och får mer pengar över varje månad. Därför kan det vara bra att se över din ekonomi noggrant innan du tar ett lån, för att se om det finns något av värde att sälja eller något sätt att öka hushållets inkomster som gör att du inte behöver låna lika mycket som du tänkt dig från början.

Försök hitta en så låg ränta som möjligt

Räntan är en av de allra viktigaste delarna av ett lån, eftersom det är den som avgör själva kostnaden du betalar för att låna pengarna. Oftast ligger den på bara några procent av lånebeloppet, men det kan bli stora summor varje månad om du lånar till ett hus eller en dyrare bil. Genom att jämföra de olika räntorna hos banker och låneinstitut kan du hitta de bästa erbjudandena, vilket kan spara dig många hundralappar varje månad. Avsätt därför några timmar till att besöka olika långivares hemsidor och kontrollera vilka räntor de erbjuder för den typ av lån du är intresserad av. När det gäller bolån finns det också möjlighet att binda räntan, vilket sällan ger dig de lägsta räntekostnaderna men däremot låter dig veta säkert hur mycket ska betala av på lånet under den tidsperiod som räntan är bunden.

Läs noga igenom villkoren

Att ingå ett låneavtal är något som kommer påverka din privatekonomi under många år framöver, och därför är det mycket viktigt att du läser igenom villkoren för lånet. Majoriteten av bankerna och låneinstituten i Sverige är pålitliga, och är de godkända av Finansinspektionen kan du känna dig trygg med ditt val. Däremot är det alltid viktigt att ha koll på vilka villkor som gäller för lånet, så att du kan planera din ekonomi utifrån den ränta som erbjuds, eventuella avgifter som tillkommer och hur lång avbetalningsperioden för lånet är. Tveka inte att kontakta banken om det är någonting som känns oklart, eftersom de precis som du är intresserade av att du ska bli nöjd med ditt lån och ha de ekonomiska möjligheterna att betala tillbaka det.