Meny Stäng

Lyckas med poolbygget

bygga pool

Går du i tankarna på en egen pool inför sommaren? En pool är ett perfekt sätt att få semesterkänsla hemma i din egen trädgård. En pool blir en lekplats för barnen, motion för de vuxna och en avkopplande njutning. För att bygget av en pool ska bli precis som du tänkt dig och gå smidigt och enkelt så finns det en del saker som är bra att tänka igenom innan.

Placering

Placeringen av poolen beror på tomtens utformning och hur huset och andra byggnader ligger. Något att tänka på är att undvika stora träd eftersom det kommer bli mycket löv som faller ner i poolen. Det går naturligtvis att lösa genom att skydda poolen med ett tak eller annat skydd, men det enklast är att välja en annan plats om det är möjligt. Tänk även igenom solens läge om du vill kunna njuta av poolen i söderläge. Om det är öppet och ofta blåsigt är det en sak att fundera på och placera poolen i lä från huset.

Storlek

En vanlig storlek på pool som placeras på en villatomt är 3*6 meter eller 4*8 meter. Det går naturligtvis att bestämma storlek helt fritt, och även form. Det vanligaste är en mer avlång form men det finns inget som hindrar att bygga poolen kvadratisk eller rund. Det är både en praktisk fråga om vad som passar tomten och huset, och även en smaksak och vad den ska användas till. Standardmått för djupet i poolen är på 1,5 meter. Även här kan du själv ändra så att det passar just dina önskemål. Det går till exempel att ha en grundare del för barnen att leka i och en djupare på andra sidan.

Var ute i god tid

Det bästa är att vara ute i god tid inför poolbygget så att du hinner tänka igenom allting riktigt noga. Vad är syftet med poolen, vilken budget har du att röra dig med, ska det finnas några finesser som jet-stream, belysning, kantstenar. Valen är många och för att du ska bli riktigt nöjd med slutresultatet är det smart att sätta sig in alla möjligheter. Du får god hjälp av firmor som installerar och säljer poolpaket och tillbehör, där finns mycket praktiska tips och inspiration att hämta. Se gärna till att ta in offerter från flera håll och jämför dem för att få det du vill ha och till bäst pris.

Tillbehör

Det är inte bara poolens utformning och placering du behöver tänka på. Det finns olika sätt att ta sig i och ur poolen. Passar det bäst med en enkel stege placerad i ena hörnet? Eller vill du ha en bred trappa eller slutning från ena kortsidan? Det senare är en bra lösning både för barn och för lite äldre, och även för nöjes skull att kunna sitta ett par trappsteg ner och njuta av vattnet på benen. Det är viktigt att materialet runt poolen inte blir för halt och där finns det flera material och kantstenar att välja bland. Det går även bra att installera värme för att förlänga säsongen som poolen kan användas.

Det lilla extra

Ett vattenfall i poolen ser både tilltalande ut och är en kul lek för barnen. Belysning i poolens kanter skapar en magisk stämning på kvällarna i din trädgård. Varför inte glasbotten, en bar i mitten av poolen eller en pool med olika nivåer? Allt är möjligt.