Meny Stäng

Börja samla på mynt

samla mynt - påbörja en myntsamling.
Att påbörja en myntsamling
Att samla på mynt är likt frimärkssamling ofta något som associeras med äldre tiders fritidsintressen som senast var populärt i första halvan av 1900-talet och då främst för barn. Det ligger säkerligen en hel del sanning i det, men det är långtifrån hela sanningen när det gäller att samla på mynt.

Att börja sin myntsamling

Det finns många olika sätt att börja sin samling på. Till viss del har det också att göra med vilken typ av samlande du vill ägna dig åt. Är det främst ett fritidsintresse eller är det snarare en investering? Därtill finns det olika samlarinriktningar och samlingsområden. Oavsett bör du börja med en enklare samling men redan innan det bör du ha en grundläggande utrustning. Det finns nybörjarpaket att köpa men det viktigaste är ett par bomhullshandskar, en myntpincett, ett förstoringsglas och ett album med speciella myntfickor. Självklart behöver du även några mynt för att börja din samling.

Hur du börjar samlingen beror lite på om du gör det helt från början, om du har ärvt en myntsamling av en släkting eller om du kanske har införskaffat enstaka mynt när chansen dykt upp. Det kan till och med vara ett mynt du har hittat och som har fångat ditt intresse. Men rent generellt är det en bra start att först samla på moderna mynt. Det kan till exempel vara mynt som togs ur bruk vid myntbytet 2016 men det kan även vara andra 1900-talsmynt. Anledningen till att du bör börja med dessa är att det är en relativt billig och enkel start på din samling. Du kan dessutom använda dem som en bra övningssamling medan du lär dig mer om mynt, kanske framförallt gällande skötsel och vård.

Lär dig om mynt

Lär dig om mynt

Mer moderna mynt ger dig också ett sätt att inte bara lära dig mer om mynt utan även hur du bäst lär dig om mynt. Det finns mycket information om moderna mynt vilket gör att du lätt kan prova dig på att eftersöka kunskap om ett sådant mynt. Du lär dig både hur du bär dig åt och vilken information som är mest intressant eller användbar. Som svensk myntsamlare är det möjligtvis enklast att börja med moderna svenska mynt men ett annat alternativ är att samla amerikanska eller engelska mynt eftersom samlandet av dem ofta är mer tillgängligt. Dock gäller det möjligtvis främst dig som vill vara aktiv i online forum eller kolla på Youtubefilmer.

Lär dig om skötsel

Lägg fokus på att lära dig hur du bäst rår om dina mynt. Se till att läsa på om både god och dålig skötsel så att du är medveten om både vad ett bra myntskick är och vad hur ett dåligt skick påverkar myntets värde eller relevans. Det är viktigt att du lär dig detta tidigt och gör en rutin av att hantera alla mynt utifrån skötselstandard. Även om det kan kännas mindre viktigt för vanliga och billiga mynt så hjälper det att göra god myntskötsel till rutin.

Att utöka din samling

När du känner att du har lärt sig hur du hanterar mynt och förstår hur kulturen runt myntsamlande fungerar så är det hög tid att börja på riktigt. Vid det laget har du troligtvis redan en viss kunskap om vilka sorts mynt det är du vill samla och vad som gäller angående ditt valda område.