Meny Stäng

Vad är ett privatlån?

Ett privatlån kallas även för blancolån eller konsumtionslån och är ett av de populäraste alternativen på marknaden. Till skillnad från ett traditionellt banklån kan du ansöka och få svar direkt på nätet. Det som är mest utmärkande för ett privatlån är att det inte krävs någon säkerhet för att bli beviljad. Därför är lånebeloppen mycket lägre än vid andra låneformer. Normalt lånar du mellan 1000 upp till 100,000 kronor beroende på dina förutsättningar och ekonomiska situation. Eftersom det inte krävs någon säkerhet har dessa lån normalt en högre ränta än andra lån.

Hur fungerar ansökan om ett privatlån?

Det finns flera olika företag och långivare som erbjuder privatlån. Du kan ta hjälp av jämförelsesajter för att hitta det som är mest fördelaktigt. När du hittat ett bra alternativ fyller du i en ansökan direkt på deras hemsida. Här svarar du på frågor om inkomst och utgifter samt skriver i din personliga information. Du får även välja önskad lånesumma och återbetalningstid. När långivaren får in din ansökan gör de en kreditcheck för att se över din kreditvärdighet. Om de tycker att du kvalificerar dig för lånet får du ett låneerbjudande. Detta kan du acceptera direkt genom att verifiera med ditt mobila BankID. Pengarna betalas normalt ut inom en bankdag.

Vad krävs för att få ett privatlån?

Vad som krävs för att bli beviljad ett privatlån varierar lite mellan de olika långivarna. Vissa har en strikt policy mot betalningsanmärkningar medan andra accepterar dem i vissa fall. De generella kraven är att du måste ha en fast inkomst, vara 18 år fyllda och folkbokförd i Sverige. Sedan tittar långivaren på varje enskild ansökan och tar ett beslut baserad på den information du ger. Om din ansökan blir nekad kan du ibland bli erbjuden ett mindre lån.

Vid varje ansökan om privatlån görs en kreditcheck, det går aldrig att komma ifrån. Dock finns det flera långivare som inte använder sig av UC. Det betyder att din ansökan inte registreras. Att ha flera kreditkontroller registrerade på kort tid är något som sänker ditt totala kreditvärde. Många långivare använder detta som ett argument för att välja dem.

Vad kan jag finansiera med ett privatlån?

När du ansöker om ett privatlån ställer långivaren aldrig några frågor om vad pengarna ska användas till. Ett privatlån går att använda till vad du vill, det får du välja helt själv. Du kan använda de till att köpa en ny husvagn, göra en resa, renovera huset eller vad du nu känner för. Detta är anledningen till att detta lån ibland kallas för konsumtionslån. Dock bör du aldrig låna pengar till onödig konsumtion utan endast låna när det verkligen behövs. Låna aldrig pengar som du är osäker på om du kommer kunna betala tillbaka.

Privatlån kan även vara ett alternativ för dig som vill starta eget företag och inte har möjlighet att spara ihop till ett eget kapital. Du kan låna pengar för att registrera ett aktiebolag eller köpa nödvändig utrustning eller marknadsföring. Det är också en utväg om du inte får ett traditionellt billån. Ska du köpa en begagnad billigare bil räcker ett privatlån gott och väl.