Meny Stäng

Fem tips på hur du minskar utgifterna

spartips

Är du en av många som känner att pengarna försvinner snabbare än du tänkt dig? Vill du spara pengar är det viktigt att se över dina kostnader. Tyvärr kan det vara svårt att öka inkomsterna på kort sikt. Det är dock betydligt lättare att minska utgifterna och ta kontroll över ekonomin. Att få koll på sina utgifter är det bästa sättet att spara pengar. Här kan du ta del av fem praktiska spartips som gör att du kan ha lite extra pengar kvar i slutet av månaden. Du behöver inte välja samtliga utan kan välja de som har störst effekt på din ekonomi.

1. Gör en planerad storhandling varje vecka

När du handlar mat bör du försöka handla för hela veckan eller mer. Det är viktigt att planera handlingen innan för att undvika onödiga inköp. Gör upp en lista med alla rätter du tänker laga och beräkna hur mycket du behöver köpa. Handla storpack för att hålla nere kostnaderna. Det är även bra att handla säsongens frukt och grönsaker.

2. Ta med dig matlåda

Undvik dyra luncher ute och ta med dig matlåda istället. Detta tips kan hjälpa dig att spara flera tusenlappar varje år. Detta är betydligt billigare, men även nyttigare. Perfekt för dig som vill äta hälsosamt och billigt.

3. Köp begagnade kläder & inredning

På loppmarknader, secondhandbutiker och auktioner kan du fynda kläder och inredningsföremål. Förutom att det ofta är betydligt billigare kan du även hitta unika plagg och saker. Dessutom är det bättre för miljön.

4. Gå till biblioteket

Säg upp dina tidningsprenumerationer och låna böcker, filmer och tidningar på biblioteket. De flesta bibliotek har även e-böcker och ljudböcker som går att ladda ned hemifrån. Det kan även vara bra att veta att författarna får betalt för varje bibliotekslån.

5. Undvik att köpa kaffe ute

Att köpa kaffe ute på kaféer är dyrt och kan resultera i flera tusentals kronor per år. Du behöver inte avstå från varje tillfälle, men försök dra ned på denna stora utgift. Ta med dig eget kaffe i en termos istället.