Meny Stäng

Vad är ett kreditkort?

De allra flesta vet nog att det finns något som heter kreditkort, men alla vet med säkerhet inte vad ett kreditkort egentligen innebär. I denna artikel kommer du att få djupare information och förståelse för kreditkort och vad du bör tänka på innan du ansöker om ett sådant.

Detta är ett kreditkort

Som du säkert redan vet så finns det något som heter kreditkort, ett kreditkort är och ser ut på exakt samma sätt som ett vanligt kort men fungerar på ett annat sätt. De flesta människorna har ett debet kort, vilket i princip innebär att pengar dras direkt från ditt konto när du använder ditt debet kort. Men ett kreditkort fungerar inte riktigt så, när du handlar med ett kreditkort gör du ett så kallat kreditköp. Du lånar alltså pengar, vilket innebär att det inte dras några pengar direkt från ditt bankkonto. Det är ju bra kanske du tänker nu? Men då ska du veta att allt du handlar på kredit måste du betala tillbaka rätt så snabbt och ofta med ränta. Vissa som har ett kreditkort väljer att göra kreditköp och betala alla köp på en gång med faktura i slutet av månaden.

Så går du till väga för att skaffa ett kreditkort

För att du ska kunna skaffa ett kreditkort behöver du göra en ansökan, oftast hos ett kreditbolag. En ansökan om ett kreditkort är i princip samma sak som att ansöka om ett vanligt lån hos en långivare. Du behöver alltså fylla i dina personuppgifter, din boendeform och dina inkomstuppgifter. Det är också viktigt att du är medveten om att det kommer att göras en kreditupplysning på dig när du ansöker om ett kreditkort, hos vart enda kreditbolag som du gör en ansökan hos kommer det att göras en kreditupplysning, detta innebär att om du ansöker hos 10 olika kreditbolag kommer det att göras 10 olika kreditupplysningar. När du har fyllt i allt i ansökan görs det alltså en kreditupplysning och du får svar inom några sekunder eller någon minut om din ansökan blivit godkänt eller ej. Hos www.kreditkort.nu kan du få hjälp med att hitta det bästa kreditkortet för dig.

Detta bör du tänka på innan du ansöker om ett kreditkort

Detta bör du tänka på innan du ansöker om ett kreditkort

Innan du ansöker om ett kreditkort finns det en hel del viktiga saker som du bör tänka på. Dessa saker kommer vi att gå igenom i en punktlista nedan.

Kreditupplysningar

För varje kreditansökan du gör kommer det som sagt göras en kreditupplysning. Detta innebär att din kreditvärdighet kan sjunka drastiskt om du gör många ansökningar på en gång. Din kreditvärdighet sjunker alltså inte bara när du får ett lån eller om du har en betalningsanmärkning, den sjunker även vid kreditupplysningar. Om du har en låg kreditvärdighet så minskar dina chanser till att få ett lån eller en kredit. Tänk därför på att inte göra för många ansökningar per år.

Betalningsmöjligheter

Innan du bestämmer dig för att ansöka om ett kreditkort bör du se över dina betalningsmöjligheter. Detta på grund av att du måste betala dina krediter i tid för att inte få en betalningsanmärkning, ha därför alltid koll på din ekonomi.

Ansök inte om ett för högt belopp

Du bör inte ansöka om ett för högt kreditbelopp. Du ska alltså inte ansöka om mer än du har råd att betala tillbaka, det är oftast högre ränta på en kredit än ett vanligt lån.