Meny Stäng

Fördelar med att ha en buffert

Ekonomisk buffert

Det finns många fördelar med att spara pengar, så som för framtida inköp av bostad eller bil. Det finns även många fördelar med att ha en så kallad buffert. En buffert är en summa pengar som inte används förutsatt att ingen nödsituation uppstår. Pengarna är tillgängliga i en situation där en oväntat utgift tillkommer.

Behov av en buffert

Bufferten kan placeras på ett separat bankkonto eller dylikt där de är lätta att komma åt, men samtidigt gärna separerade från pengarna du kan spendera. Därmed är de lätta att föra över i en nödsituation och kan användas för vad du än behöver. För många kan det kännas skönt att ha en buffert då det medför trygghet. Det kan kännas bra att ha en buffert på en summa som kan användas vid nödfall. Om något väl inträffar och du inte har pengarna som krävs är det lätt att bli stressad. Vid riktiga nödfall kan situationen till och med bli ett krisläge. Hur stor buffert man bör ha beror mycket på vilken typ av livssituation du har och hur din ekonomi förövrigt ser ut.

Oväntade utgifter

Buffertens syfte är primärt att finnas till för oväntade utgifter. Vad dessa oväntade utgifter kan vara beror väldigt mycket på hur din livssituation ser ut. Om du exempelvis äger en villa är det bra att ha en lite större buffert. Om taket går sönder, rör börjar läcka eller tvättmaskinen går sönder kan bufferten vara räddaren i nöden. Samma typer av olyckor kan självklart hända i en bostadsrätt. Hur stor buffert du behöver beror mycket på vad för typ av saker du äger. Om du äger dyra maskiner kan en buffert vara riktigt viktig. Om saker är försäkrade är en buffert självklart inte lika behövligt, men fortfarande viktigt! Se därför till att ha en tillräckligt stor buffert för att kunna hantera olyckor, slitage eller skador som kan uppkomma plötsligt och oväntat.

Om du bor i en hyresrätt är behovet av en buffert inte lika stort. Även i detta fall beror det även på vad för typ av saker du äger samt vilka risker de innefattar. Oavsett livssituationen är det alltid bra att ha någon slags buffert. Oavsett om det är en liten summa pengar eller en stor kan pengarna underlätta i en nödsituation! Du slipper få samma panik av att hantera ett läckage eller att en maskin går sönder och kan snabbt hantera situationen – oavsett hur lång tid det är till löning!