Meny Stäng

Hur mycket pengar finns det i världen?

Pengar i världen och i Sverige

Pengar är något som alla någon gång har i livet. Det är endast ett fåtal människor som inte har pengar, exempelvis urbefolkningen i Amazonas. Men världen har under de senaste åren blivit allt mindre, då pengar förflyttas fritt på internet. Detta genom tjänster som Paypal, Skrill och vanliga banker exempelvis. På så sätt förflyttas pengar nästan hela tiden, vilket gör det svårt att veta hur mycket som faktiskt finns. Därför kommer denna artikel kolla närmre på hur mycket pengar som finns i världen och i Sverige.

Hur mycket pengar finns det i världen?

Pengar i världen

När det kommer till pengar i världen är det viktigt att ha i åtanke att summan hela tiden ändras, till och med varje sekund. Detta då stater och regeringar ständigt producerar mer pengar och att pengar växer genom olika typer av investeringar. Enligt experter på ämnet beräknas det dock finnas strax över 36,8 biljoner amerikanska dollar i omlopp hela tiden. Detta är en siffra som nästan är för svår att förstå. Dessutom är det också viktigt att ha i åtanke att det faktiska värdet på saker som fastigheter och liknande räknas bort från detta. På så sätt finns det väldigt mycket mer av värde i världen, men som inte finns i form av pengar.

Pengar i Sverige

När det kommer till Sverige och faktiska pengar räknar experter att det finns cirka 109 miljarder kronor i omlopp hela tiden. Vad som gör det svårt att räkna är dock att definitionen av pengar är ganska liten och värdet i Sverige förändras beroende på vad man kollar på. Exempelvis anser en del experter att utländska valutor på svenska bankonton bör räknas in. En del anser till och med att kryptovalutor ska räknas in i definitionen. På så sätt är det extremt svårt att räkna ut en faktiskt summa, om man inte kan komma överens på förhand kring vilken definition som ska användas.