Meny Stäng

Hur mycket ska man dricksa i Sverige?

Ge dricks i Sverige

Dricks är ett ämne som ofta blir omdebatterat i Sverige. Ska man ens dricksa i Sverige? Och i så fall: hur mycket?

Dricks i Sverige

Drickskulturen i Sverige är inte särskilt utbredd jämfört med andra länder. I USA kan det rent av uppstå en verbal diskussion om du låter bli att lämna dricks. Det beror framför allt på de låga lönerna för servitriser i de Förenta Staterna. I USA är snittlönen inte mer än 2-3 dollar per timma, och därför säger man att amerikanska servitriser lever på dricks.

I södra Europa och flera andra länder gäller samma sak. Om servitörer har en erkänt dålig lön hör det till att lämna lite extra efter att man varit på restaurang. Men i Sverige ser det annorlunda ut. Även om servitrisyrket inte är det mest högavlönade jobbet man kan ha som svensk tjänar man fortfarande bra nog för en dräglig tillvaro. Men ska man dricksa trots det?

En vanlig regel för dricks

Det är bra att veta om att det ser väldigt annorlunda ut för hur man dricksar, och mycket beror på omständigheterna. En vanlig regel för restaurangbesökare runt om i hela världen är att de väljer att dricksa beroende på hur bra service de har fått. Om de anser att bemötandet har varit väldigt dåligt kan det rent av sluta med att ingen dricks ges över huvud taget.

I Sverige används den regeln många gånger, och många dricksar inte alls i Sverige. Men borde man göra det? Det beror förstås på vem man frågar, men många anser att det är rimligt att åtminstone lämna något extra.

Under 2010-talet lämnade Sverige dessutom kontanter bakom sig inofficiellt till stor del. De allra flesta valde att betala med kort istället, vilket gjorde det svårare att dricksa då många restauranger fortfarande inte hade ett inbyggt drickssystem i sina digitala betalningsalternativ. Nu finns det dock på de allra flesta restaurangerna, och man kan annars be om att få betala mer.

Vad ska man dricksa i Sverige?

Den svåra frågan om hur mycket man ska dricksa i Sverige kvarstår dock. En generell regel är att det aldrig går att ge för mycket i dricks. Det kommer högst osannolikt bli klagomål om man ger servitören för mycket.

Samtidigt beror dricksens storlek på hur mycket slutpriset ligger på. Om man frågar folk inom restaurangbranschen kommer 5-10% i dricks av totalsumman att vara en bra rekommendation. Har man ätit för 1000 kronor innebär det därför 50-100 kronor i dricks eller mer.

Alla lämnar dock inte det och det finns många anledningar till det, samtidigt som man inte behöver dricksa upp till 10%. Alla kanske inte har de ekonomiska musklerna att lämna extra pengar efter varje gång man ätit ute, samtidigt som man gärna vill gå på restaurang ibland. Då kan det räcka med mindre summor än 5%. Är man osäker är det av artighetsskäl åtminstone fint att lämna något. Det är som tidigare nämnt inget krav på att lämna någon dricks, men det är aldrig dåligt att ge lite extra.