Meny Stäng

Så får du pengarna att räcka som student

Så får du pengarna att räcka som student

Spartips till studenten

Att börja studera igen brukar innebära att man får tänka om sin ekonomi. Vare sig du lever på lån, jobbar extra jämte studierna eller klarar dig på bidraget medan du bor hemma finns det några tips på hur du stramar åt ekonomin. Här kommer fem tips på hur du blir en mer ekonomiskt tänkande student.

1: Budgetera

Det första du bör göra är att skapa en budget. Räkna ut dina inkomster och gör en tydlig plan på hur dessa ska fördelas på bästa sätt. Här gör du det också tydligt för dig själv om du har pengar över varje månad eller om du behöver tänka om. Får du pengar över är det en smart idé att försöka spara även under studietiden. Man vet aldrig när man får oväntade utgifter.

2: Minska återkommande utgifter

De allra flesta företag har förmånliga studentrabatter. Se över om du kan minska dina månadsutgifter med billigare mobilabonnemang, bredband, premiumtjänster och liknande som återkommer varje månad.
Här kan du spara mycket pengar om du lägger lite tid på att ringa runt till dina nuvarande abonnemang. Passa dessutom på att skaffa mecenatkort och studentkort, så du kan utnyttja studentrabatter även på andra ställen.

Minska dina utgifter

3: Begagnad kurslitteratur

Köp din kurslitteratur i andra hand. Det finns mängder av olika hemsidor som är helt inriktade på att sälja vidare kurslitteratur, men även Blocket och Tradera är värda att kolla in innan du beställer hem dina böcker.
När du är färdig med din bok kan du dessutom själv sälja vidare till en annan student. På så vis får du tillbaka pengarna du lagt ut på den. Tänk dock på att använda dig av anteckningsblock och post-it lappar istället för att kladda allt för mycket i boken så att nästa person kan använda den.

4: Matlådor och storkok

Ett enkelt sätt att spara in på matkontot är att storhandla istället för att göra små matinköp, göra storkok och matlådor. Genom att storhandla är det större chans att du faktiskt planerar in köpen utefter vad du kommer använda istället för att handla på måfå. Detta minskar svinnet och gör inköpen mer ekonomiska.
När du väl lagar mat bör du dessutom laga mer än en portion. Då får du över till matlådor, behöver inte laga mat lika ofta och sparar därmed även in på elen.

5: Rensa hemma

Innan du shoppar nytt bör du rensa garderob och andra utrymmen hemma. Då kanske inser du att du redan har liknande plagg som de du tänkt införhandla och kan skippa shoppingen. Men annars kan du även sälja vidare dina gamla kläder och saker du inte använder och få på så sätt in pengar att köpa nytt för.