Meny Stäng

Så här hittar du och jämför privatlån

Att hitta ett privatlån som uppfyller de krav och förutsättningar är inte alltid helt lätt. Det kanske är så att du behöver låna pengar trots betalningsanmärkning eller vill komma åt en så låg ränta som möjligt. Vidare är det också väldigt viktigt för många att utbetalning av lånet sker så snart som möjligt.

Vad som är viktigt när man ansöker om lån är alltså väldigt individuellt. Det är därför viktigt att jämföra olika långivare och de lån de erbjuder. Vi vill därför ge dig några tips som du bör ha i åtanke då du jämför de bästa privatlånen.

1. Använd dig av en jämförelsesajt för lån

Innan du kan börja jämföra olika privatlån måste du självklart först och främst hitta lån att jämföra. Vårt tips är att du använder dig av en av alla jämförelsesajter för lån som finns i Sverige idag. I princip alla dessa sajter är kostnadsfria att använda sig av och sammanställer listor över alla privatlån. Det gör att du snabbt och enkelt kan jämföra och plocka ut det lån som intresserar dig.

2. Var flexibel

Om det är så att man har en skakig ekonomisk historia, många kreditupplysningar från UC eller betalningsanmärkningar så kommer man behöva anpassa sig när man letar lån. Det är exempelvis inte möjligt att ansöka direkt om privatlån då man har betalningsanmärkning.

Men, går man däremot genom en låneförmedlare, som förmedlar just privatlån, så kan man i vissa fall få privatlån trots anmärkning. Skulle man däremot ha många upplysningar från UC så får man räkna med att det blir svårare att få ett lån beviljat. Då är man begränsad till de långivare som ställer lägre grundkrav och i värsta fall så kanske man får nöja sig med ett lägre lånebelopp.

Summa summarum så skall du självklart gå in med inställningen att hitta ett så bra lån som möjligt där du får låna så mycket som du tänkt, men att det kanske inte alltid blir så.

3. Stirra dig inte blind på den effektiva räntan

Även om effektiv ränta framför allt är en dålig måttstock för mindre låns totala kostnad så ska man inte heller enbart kolla på denna ränta då man jämför kostnader för privatlån. Ett vanligt misstag är att man endast kollar på räntorna och inte även lånets totalkostnad.

Dels så är det inte alltid att räntan säger just dig så mycket, att försöka förklara ränta är inte alltid helt lätt. Är man osäker på vad lånet faktiskt kommer att kosta så är det alltså den totala kostnaden du vill kolla på, och som långivare måste redovisa på sin hemsida.

4. Leta efter långivare som har samma bank som dig själv

Som vi nämnde tidigare så är just utbetalning av lån en viktig del i valet av långivare. Självfallet vill man inte behöva vänta flera dagar för att få sina pengar som man lånar. För att du skall kunna få en så snabb utbetalning som möjligt så bör den långivare du väljer, ha samma bank som du. Har långivaren det så kan dem i vissa fall erbjuda direkt utbetalning, vilket innebär att pengarna kommer samma dag. Detta är dock relativt ovanligt för just privatlån, men pengar på kontot inom 24 timmar bör inte vara ett problem.

5. Räkna med en UC

Många vill gärna ta lån utan en kreditupplysning tack vare det inte påverkar kreditvärdigheten negativt. Tyvärr så går just privatlån inte att få utan en UC. Vill man därför ansöka om flera olika privatlån samtidigt för att se vilken ränta långivarna erbjuder så bör man gå via en låneförmedlare. En låneförmedlare hämtar endast en UC i samband med att du ansöker och du kan sedan få upp till 30 låneerbjudanden. På så sätt skyddar du din kreditvärdighet så gott det går.

Vi hoppas att dessa tips och råd kommer att hjälpa dig på vägen och underlätta din process med att jämföra olika privatlån!