Meny Stäng

Vad är ett blancolån och vad används det till?

Det finns en uppsjö av olika lånetyper och än fler låneaktörer, kreditgivare och banker. I den ekonomiska djungeln kan det ibland vara svårt att hålla isär begrepp och låneformer, men rent generellt går det att dela upp lån i två större grupper: lån med säkerhet och lån utan säkerhet. Det sistnämnda kallas ofta blancolån. Detta kommer ur termen ”in blanco”, vilket helt enkelt betyder ”utan säkerhet”. Låt oss titta närmare på vad det är.

Vad är ett blancolån?

Begreppet blancolån är egentligen en föråldrad benämning på privatlån. Idag innebär dessa två ord allt som oftast samma sak. De flesta banker och långivare väljer dock att använda sig av benämningen privatlån, framförallt för att det underlättar förståelsen mellan olika låneformer.

Som tidigare nämnt kräver långivaren ingen säkerhet vid tecknandet av ett blancolån, vilket alltså betyder att ingenting behöver pantsättas. Vanligt är annars pant i form av egendom eller värdepapper. Kort och gott, någonting av värde som låntagaren äger och som långivaren kan använda som en ekonomisk garanti utifall lånet inte skulle kunna återbetalas.

Räntor och villkor

Att lånet saknar säkerhet innebär naturligtvis en betydligt osäkrare affär för långivaren. Detta kompenseras med högre ränta och förhållandevis sämre villkor. Ofta tillkommer även avgifter för själva lånet. Räntor och villkor varierar från bank till bank och baseras även på låntagarens ekonomiska förutsättningar. Många långivare erbjuder snabba beräkningar direkt på hemsidan, men exakta villkor framkommer oftast först vid en ansökan. Blancolån hittar du bland annat hos Enklare.se som hjälper dig att hitta det bästa låneerbjudandet på marknaden.

Ett blancolån kan sökas och tecknas direkt online. En ansökan behandlas snabbt och utbetalningen sker oftast inom någon dag eller två. Hur mycket pengar som kan lånas beror främst på bankens ramar samt låntagarens betalningsförmåga. Vanliga belopp ligger mellan 10 000 och 500 000 kronor.

Utöver långivare finns idag även många aktörer vars främsta uppgift är att hjälpa privatpersoner att jämföra olika banker och lån.

Vad används ett blancolån till?

Ett blancolån är pengar som kan användas till precis vad som helst, vilket naturligtvis är den stora fördelen med den låneformen. Pengar går ofta till shopping, resor eller till ett större inköp, såsom en båt eller en bil. Låntagaren behöver inte redovisa någonting.

Det är vanligt att använda pengarna till någon form av renovering. Att exempelvis byta ut badrum eller kök är kostsamt och kräver i de flesta fall hantverksarbete. Ibland finns inte pengar undanlagda till dessa projekt, vilket gör att många väljer att finansiera det helt eller delvis med hjälp av ett lån.

Många väljer också att ta ett blancolån vid större oförutsedda utgifter eller som en hjälp vid skuldfinansiering. Det kan vara ekonomiskt fördelaktigt att samla flera små lån för att baka samman till ett större. Det ger ofta en lägre månadskostnad och ränta, samtidigt som låntagaren bara får en enda räkning att hålla reda på.